Artishock mixed reality productions

Veel gestelde vragen over Augmented Reality

Wat is Augmented Reality (AR)?

Letterlijk vertaald betekent Augmented Reality "toegevoegde realiteit". Augmented Reality is een methode om digitale informatie toe te voegen aan de werkelijke wereld.

Dit kan een live-direct of indirect beeld van de werkelijkheid zijn waaraan elementen worden toegevoegd door een computer (zoals een smartphone).

Wat kan er in Augmented Reality?

Bijna alle uitingen die met computers worden gegenereerd kunnen worden gebruikt in Augmented Reality. Dit kunnen 3D-modellen zijn, grafisch materiaal, games, video, tekst en audio. De mogelijkheden zijn eindeloos te noemen.

Welke soorten AR zijn er?

Er zijn grofweg 3 vormen van Augmented Reality:

 1. Bij de "spiegel" vorm kijkt de gebruiker naar een beeldscherm waarin hij/zij zichzelf ziet, samen met het Augmented Reality model. Zowel de gebruiker als het digitale model bevinden zich aan dezelfde kant van het beeldscherm.
 2. Bij het "lens" model is er een beeldscherm waarop je het AR model kunt zien. Hierbij bevindt dit scherm zich tussen de gebruiker en het AR model. Dit scherm kan naast een beeldscherm van een smartphone bijvoorbeeld ook een AR bril zijn (Vuzix / Google Glass), maar meestal zijn het AR apps die je op je smartphone kunt beleven.
 3. Het belangrijkste kenmerk van ruimtelijke Augmented Reality is dat het object met een fysiek object wordt gecombineerd. De meest bekende is Projection Mapping (of 3D Video mapping). Er zijn al vele projecties op gebouwen en andere objecten te verzinnen.

Hoe beleef ik Augmented Reality?

Augmented Reality kan worden beleefd op smartphones, tablets, via smart-glasses maar ook via reguliere desktop computers. Via een app kunnen gebruikers AR beleven op basis van beeldherkenning, objectherkenning, geo-positie, QR-codes, bewegingen, audio, thermografie en kleurherkenning.

Waarom wordt Augmented Reality gebruikt?

De Augmented Reality technologie kan ervoor zorgen dat toegevoegde informatie op een intuïtieve manier wordt weergegeven en dat er interactief mee omgegaan wordt. Augmented Reality kan ervoor zorgen dat gebruikers een beter begrip van de werkelijkheid krijgen.

Uitdagingen van Augmented Reality voor de massa

 1. Betaalbaarheid: een oplossing die overal en altijd binnen handbereik is voor een zo groot mogelijke doelgroep moet betaalbaar of zelfs gratis zijn;
 2. Zelfstandigheid versus samenwerking: de gebruiker verwacht aan de ene kant een autonome werking van de AR-toepassing, aan de andere kant de verwachting van samenwerking met andere toepassingen;
 3. Tracking: realtime tracking is het belangrijkste vereiste van een AR-systeem. Beeldherkenning moet vloeiend zonder haperingen verlopen;
 4. Gemak: het systeem moet gemakkelijk te gebruiken zijn voor doorsnee consumenten. De soft- en hardware moeten toegankelijk zijn zoals bijvoorbeeld apps en smartphones;
 5. Vernieuwing: belangrijk is om continu tijd en energie te steken in het bedenken en ontwikkelen van nieuwe oplossingen of prototypes;
 6. Structuur: gebruikers verwachten praktische voordelen die makkelijk werken, een goed design en user experience is van belang.

Voorbeelden van hoe Augmented Reality wordt toegepast:

 • AR wordt gebruikt in marketing (advertising);
 • Er worden op dit moment Augmented en Virtual Reality films gemaakt waarbij bioscoop bezoekers zich nagenoeg in de scenes zelf bevinden;
 • In tijdschriften en drukwerk waarbij een extra laag over de gedrukte informatie wordt gelegd;
 • Bij leren of instructieprocessen zoals het in elkaar zetten of repareren van een motor in simulatie en werkelijke omgevingen met beeld of objectherkenning;
 • In games waarbij het spel zich in de werkelijke omgeving afspeelt;
 • In automatisering waarbij voorraden worden beheerd met smart-glasses door zogenaamde markers te scannen;
 • In de medische industrie om de werking van het menselijk lichaam te laten zien;
 • In de woninginrichting: door 3D meubels op schaal toe te voegen aan je werkelijke huiskamer of kantoorruimte om te zien hoe het staat;
 • en zo voorts...

Kortom: het is aan de fantasie van de bedenker hoe Augmented Reality kan worden gebruikt bij belevingen of functionele toepassingen.

Kan iedereen Augmented Reality maken?

Ja, je kunt zelf aan de slag om eenvoudige Augmented Reality belevingen te maken. Iedereen die een beetje handig is met computers kan dat zelf.

Dit kan met bijvoorbeeld Layar, Junaio of Aurasma. Dit zijn -naast legio ander oplossingen- de makkelijkst toegankelijke AR-oplossingen. De meest bekende in Nederland is Layar (recentelijk overgenomen door Blipar).

Wat is het verschil tussen Augmented Reality en Virtual Reality?

AR is in zekere zin gerelateerd aan Virtual Reality. Het grote verschil bestaat er echter in dat bij Virtual Reality de ervaring van de echte wereld grotendeels wordt vervangen door een de ervaring van een gesimuleerde fantasiewereld.

AR is een extra informatielaag die wordt toevoegd aan de waarneming in de werkelijke wereld. Virtual Reality richt zich meer op zogenoemde "immersive" belevingen, terwijl Augmented Reality zich meer richt op informatie toevoegingen in de werkelijke omgeving.

Latest Hololens production:

Get in touch with Artishock

What customers say

ArtiShockAR on FB